Vláčný mrkvový dort s ořechy

Sem tam se sice ještě najde někdo, kdo mrkvové dorty nemusí, ale jakmile ochutná, nejspíš odvolá, co odvolal, a slíbí, co slíbil. Tento hrníčkový dort je totiž krásně vláčný i třetí den, voní po skořici, a ještě na něj ani nepotřebujete máslo, peče se totiž jen z oleje.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 22 cm průměr formy

Na dort

3/4 hrnku slunečnicového oleje
4 vejce
3/4 hrnku přírodního cukru
1 lžíce citronové kůry
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
3 hrnky mrkve
2 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 hrnek vlašských ořechů
1 špetka soli

Na krém

250 g čerstvého krémového sýru
2 lžíce medu
1 lžička citronové šťávy

Na mrkvičky

100 g marcipánu
potravinářské barvivo

Postup

Krok 1: Mrkev (6 středních kusů) oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Hrníček používám o 250 ml.

Krok 2: Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a zázvorem, přidejte kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část), postupně zapracujte vajíčka a prosátou mouku, sodu a sůl a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a jemně mleté vlašské, lískové nebo pekanové ořechy.

Krok 3: Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch korpusu v troubě moc tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Krok 4: Mezitím medem nebo cukrem oslaďte krémový sýr a ochuťte trochou šťávy z citronu, který vám zbyl z přípravy těsta.

Krok 5: Nyní se pusťte do mrkviček na ozdobu. Většinu marcipánu obarvěte kapičkou potravinářského barviva na oranžovo a kousek na zeleno na lístky. Rozdělte na 12 kusů a vytvarujte z nich mrkvičky. Párátkem nebo nožem naznačte rýhy a ze zelené hmoty vytvořte nať.

Krok 6: Druhá možnost je vynechat zelenou a do mrkviček zapíchat trochu čerstvé natě z mrkve.

Krok 7: Vychladlý korpus pomažte krémem (případně jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplň) a až těsně před podáváním, aby nezvlhly a nepustily barvu, ozdobte mrkvičkami.

Zdroj: prozeny.cz
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře