Voňavá rumová bábovka

I úplně jednoduchá bábovka může dostat nečekaný šmrnc, když ji doplníte sirupem z aromatického karibského rumu. A že se jím tedy rozhodně nešetří!

Doba přípravy 35 minut
Doba vaření 55 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 1 bábovka

Na bábovku

180 g hladké mouky
225 g cukru krupice
3 lžíce kukuřičného škrobu
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
85 g měkkého másla
75 ml řepkového oleje
85 ml mléka
3 vejce
85 ml karibského rumu
2 lžičky vanilkového extraktu
1 špetka soli

Na formu

tuk na vymazání
75 g mandlové mouky

Na sirup

85 g másla
40 ml vody
150 g cukru krupice
85 ml karibského rumu
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 170 °C. Mouku smíchejte s cukrem, škrobem (nebo vanilkovým pudinkem v prášku) a špetkou soli. Přidejte měkké máslo a olej a vypracujte jemnou strouhanku – na robotu vám s tím pomůže třecí metla.

Krok 2: Zvyšte otáčky, přidejte mléko a jedno po druhém zapracujte vejce. Nakonec všlehejte rum a vanilku. Hotové těsto je krémově husté a krásně vláčné. Formu na bábovku vymažte tukem, vysypejte mandlovou moukou a rovnoměrně do ní nalijte těsto.

Krok 3: Pečte asi 55 minut dozlatova. Hotovou bábovku poznáte tak, že doprostřed zapíchnutou špejli vytáhnete úplně suchou. Upečenou bábovku nechte asi 10 minut zchladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout úplně.

Krok 4: Mezitím si připravte sirup. V hluboké pánvi při mírné teplotě smíchejte máslo, vodu, cukr a rum, jen asi 3 lžíce rumu si nechte bokem. Přiveďte směs k varu a asi 6 minut vařte, dokud hmota nezhoustne – „nezesirupovatí“. Vmíchejte vanilkový extrakt a zbytek rumu.

Krok 5: Vychladlou bábovku polijte rumovým sirupem a podávejte. Můžete ji také ještě zavlaha vrátit do formy, udělat do ní po celém obvodu několik děr vařečkou a do těch sirup nalít. Pak je ale potřeba bábovku zabalit do sáčku a nechat hodinu sirup těstem prosáknout.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře