Mandarinky jsou skvělé kompotované i čerstvé. U tohoto koláče vám kompot ušetří spoustu práce s vařením čerstvých mandarinek a výsledek si rozhodně zamilujete. Čerstvé zase o něco lépe voní. Kterým dáte v tomto případě přednost, je jen na vás.
Doba přípravy 30 minut Doba vaření 1 hodina Náročnost nízká
Ingredience pro: 24 cm průměr formy
Na těsto
300 g mandarinkového kompotu
225 g cukru krupice
200 g jemně mletých mandlí
120 g hladké mouky
1/4 lžičky mletého kardamomu
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
6 vajec
Na sirup
300 g mandarinkového kompotu
70 g cukru krupice
1 celá skořice
Na formu
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Postup
Krok 1: Mandarinkový kompot slijte, vodu ale nevylévejte. Mandarinky rozmixujte.
Krok 2: Troubu zapněte na 180°C a vymažte a vysypte koláčovou formu. Cukr smíchejte s mletými mandlemi, moukou, kardamomem a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte rozmixované mandarinky, vanilkový extrakt a celá vejce a promíchejte.
Krok 3: Těsto nalijte do formy a pečte asi 50 minut dozlatova.
Krok 4: Mezitím si připravte mandarinkový sirup na polevu. Druhou malou plechovku mandarinek rozmixujte a spolu s nálevem z prvního kompotu nalijte do hluboké pánve. Přidejte cukr a tyčinku skořice a přiveďte k varu.
Krok 5: Na mírném plameni za častého míchání svařte tekutinu na konzistenci sirupu. Trvá to asi 10–15 minut. Vyjměte skořici. Pokud budete sirup chystat hned po vložení koláče do trouby, počítejte s tím, že sirup chladnutím ztuhne a dost možná bude potřeba jej před použitím ještě prohřát, aby zase povolil.
Krok 6: Upečený koláč vyjměte z trouby, na několika místech do něj špejlí udělejte díry a zalijte sirupem. Ten částečně proteče dírami dovnitř a vsákne se do těsta, částečně vytvoří krásnou lesklou polevu.
Zdroj: prozeny.cz