Voňavý meruňkový koláč s mandlemi

Kombinace meruněk a mandlí sice není nic nového, ale na druhou stranu – když funguje, proč ji nevyužít? Upečte si parádně vláčný koláč, z kterého nezbude ani kousek…

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

100 g másla
60 g přírodního cukru
2 vejce
125 g hladké mouky
100 g jemně mletých mandlí
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
mléko
400 g meruněk
2 lžíce bílého cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžička citronové kůry

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku klidně použijte špaldovou nebo celozrnnou.

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a prosátou mouku.

Krok 3: Přidejte sůl, kypřicí prášek a citronovou kůru nebo pár kapek vanilkového extraktu. Podle potřeby těsto zřeďte trochou mléka nebo bílého jogurtu (s ním bude těsto ještě vláčnější) a vmíchejte mandle.

Krok 4: Hotové těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a obložte vypeckovanými meruňkami. Koláč se upeče rychleji, když je dáte řeznou stranou nahoru.

Krok 5: Ovoce posypejte trochou cukru (tentokrát jsem kvůli barvě dala bílý) a mandlovými lupínky. Nic nezkazíte ani máslovou žmolenkou.

Krok 6: Koláč pečte podle šťavnatosti meruněk 40 až 50 minut při 180 °C.

Krok 7: Nechte si chutnat!

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře