Voňavý švestkový kompot

Konci září a začátku října vévodí temně modré švestky. Můžete si z nich upéct koláč anebo je sníst jen tak. Na zimu se dají nasušit nebo zamrazit. A nebo si z nich udělejte oblíbenou klasiku v podobě švestkového kompotu. A nezapomeňte přidat trochu voňavého koření a rumu nebo červeného vína.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 zavařovací sklenice

2 kg švestek
1 l vody
500 g cukru krupice
1 skořice celá
4 hřebíčky

Postup

Krok 1: Začněte přípravou sklenic. Na 2 kg švestek budete potřebovat 4–5 zavařovacích sklenic o objemu 720 ml. Sklenice i víčka důkladně vymyjte a zkuste, zda se žádné víčko neprotáčí. Zejména víčka nechte důkladně vyschnout.

Krok 2: Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na kompot jsou nejlepší pevné plody, z měkčích si udělejte raději švestkovou marmeládu – při dlouhodobém naložení v nálevu by se měkké švestky úplně rozpadly.

Krok 3: V hrnci svařte litr vody a 300 až 500 g cukru – záleží, jak jsou sladké švestky a jak sladký kompot máte rádi. Přidejte skořici a hřebíček.

Krok 4: Švestky napěchujte do sklenic tak, aby nezasahovaly do užšího hrdla sklenice. Zalijte je horkým nálevem, hrdlo otřete dosucha a pevně uzavřete suchým víčkem.

Krok 5: Do velkého hrnce dejte na dno utěrku a na ni narovnejte naplněné a zavřené sklenice. Utěrka slouží k tomu, aby o sebe sklenice během varu neťukaly. Zalijte je asi do poloviny výšky horkou vodou a přiveďte téměř k varu. Při 80 °C zavařujte asi 20 minut.

Krok 6: Sklenice opatrně vyjměte z hrnce (nechytejte je přitom za víčko!) a nechte vychladnout.

Tip: Podle chuti můžete část vody vyměnit za sladké červené víno nebo trochu tuzemáku!
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře