Vykrajované svatební koláčky

Takhle dobré koláčky jsme snad ještě nejedli! Ať byly čerstvě vytažené z lednice, nebo zteplaly na slunci, chutnaly úžasně a i ti, co sladké nemilují, si je nakupovali po celých krabičkách!

Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 4 plechy
Doba přípravy: Do hodiny 
+ kynutí
Pečení 0:20

Ingredience

35 g čerstvého droždí
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
100 g másla
200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 žloutek
1 vejce
špetka soli

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

3 polotučné tvarohy v alobalu
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce
smetana ke šlehání na případné zjemnění

NA MAKOVOU NÁPLŇ

400 ml mléka
200 g mletého máku
50 g krupicového cukru
2 lžíce rumu tuzemáku

NA DOKONČENÍ

150 g změklého másla
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru + další na obalení
trocha rumu tuzemáku

Příprava jídla

1 V míse smíchejte droždí s krupicovým a vanilkovým cukrem a nechte je rozpustit na kašičku. Máslo a mléko rozehřejte v rendlíčku tak, aby mléko bylo vlažné, ale máslo v něm rozpuštěné.
K droždí přidejte mouku, kypřicí prášek, žloutek, vejce a sůl a nakonec přilijte mléko s máslem. Vypracujte těsto a nechte je 15 minut odpočívat zakryté utěrkou.

2 Na tvarohovou náplň rozmixujte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. V případě potřeby směs zjemněte smetanou. Dejte do cukrářského sáčku.

3 Na makovou náplň svařte mléko, vsypte do něj mák a cukr a na mírném ohni vařte zhruba 10 minut, často míchejte, mák se připaluje. Na závěr vmíchejte 2 lžíce rumu.

4 Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a tvořítkem vykrájejte kolečka o průměru cca 4 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nastříkejte na ně náplň. Pečte zhruba 10 minut při 200°C a nechte vychladnout.

5 Dokončete koláčky. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a trochou rumu do pěny. Máslovou pěnou potřete všechny koláčky (autorka receptu potírá příborovým nožem) a potom je obalte potřenou stranou v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC

Ořechovou náplň připravíte úplně stejně jako makovou, jen místo máku použijete najemno nasekané nebo mleté ořechy. Jako náplň můžete použít i povidla, nejlépe domácí. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že těchhle koláčků není nikdy dost, ale pokud by vám přece jen zbyly, zamrazte je. Až vás bude honit mlsná, jako když najdete!

POZNÁMKA

Těsto je poměrně řídké a práce s ním vyžaduje určitou pekařskou zkušenost. Ovšem všechnu práci vám vynahradí dokonalá nadýchanost a měkkost koláčků. Pokud se vám těsto bude zdát opravdu hodně řídké (záleží totiž i na použité mouce), můžete přidat trochu mouky, aby se vám s těstem pracovalo lépe. Výsledná textura koláčků ovšem bude trochu jiná.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře