Mák a citron se k sobě perfektně hodí – šťavnatý citron zvláčňuje zemitý mák, který působí nadýchaně. Potřít makový koláč citronovým krémem, tzv. lemon curd, zní jako skvělý nápad a ještě líp chutná. Korpus je navíc bezlepkový, takže máte další osvědčenou verzi narozeninového dortu.
DO 1,5 HODINY 8–10 PORCÍ
TĚSTO:
změklé máslo 150 g
cukr krupicový nebo třtinový 125 g
vejce 3 ks
plnotučné mléko nebo pomerančová šťáva 55 ml
pomerančová šťáva nebo likér 25 ml
mletý mák 250 g
mleté vlašské ořechy 80 g
sůl 1 špetka
máslo na vymazání
mletý mák nebo polohrubá mouka na vysypání
KRÉM:
žloutky 2 ks
chemicky neošetřený citron 1,5 ks
cukr krupicový nebo třtinový 40 g
máslo 30 g
POSTUP
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou či mletým mákem.
Změklé máslo ušlehejte s 85 g cukru do pěny. Postupně zašlehejte žloutky, mléko a pomerančovou šťávu nebo likér. Mák promíchejte s ořechy a zapracujte do žloutkové směsi.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh. Jakmile začne houstnout a tvořit špičky, zašlehejte zbylý cukr, až vznikne lesklý tuhý sníh. Po částech ho zapracujte do makového těsta.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Vytáhněte a nechte vychladnout ve formě.
Ve vodní lázni zahřívejte v misce žloutky, jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu, citronovou šťávu z 1 ½ citronu a cukr. Metličkou vymíchejte hustý krém, trvá to zhruba 8 minut.
Odstavte ho a postupně pozvolna zašlehejte máslo nakrájené na kostičky.
Zchladlý makovec opatrně vyjměte z formy a naneste na něj citronový krém. Nechte zatuhnout. Uchovávejte v chladu nebo lednici.