Vývar s celestýnskými nudlemi s petrželí

Tradice posledního předvelikonočního čtvrtka zní jasně: musíte si dát něco zeleného. Abyste letos nebyli odkázáni jen na první jarní saláty nebo klíčky, dopřejte si vývar s celestýnskými nudlemi. A přidat si do něj můžete mladé kopřivy, petržel nebo třeba špenát.

Na polévku

1200 ml zeleninového vývaru
1 mrkev
1 petržel
2 stonky řapíkatého celeru
6 ředkviček
1 hrst hladkolisté petržele

Na celestýnské nudle

250 ml mléka
2 vejce
150 g polohrubé mouky
sůl
1 hrst mladých kopřiv
rostlinný olej

Postup:

Krok 1: Začněte přípravou vývaru. Ať už budete dělat postní zeleninový, nebo kuřecí, či hovězí, tipy, jak uvařit opravdu dokonalý vývar, najdete v tomto článku.

Krok 2: Připravte si zeleninu. Mrkev, petržel i řapíkatý celer očistěte a nakrájejte nadrobno – mrkev a petržel na kostičky, řapíky celeru na tenké plátky. Ředkvičkám nechte kousek zelené natě (ostatně, i z té se dá udělat skvělá polévka), budou pak lépe v polévce vypadat. Nakrájejte je na čtvrtiny. Připravenou zeleninu vložte do hotového vývaru a uvařte jen na skus.

Krok 3: Do mléka vmíchejte vejce, mouku a špetku soli a vymíchejte husté palačinkové těsto. Nechte asi 10 minut odležet, aby mouka dobře provlhla. Přimíchejte jemně nasekané kopřivy (pokud u vás letos ještě nejsou, tak můžete použít petržel, rukolu nebo hrst špenátu). Na pánvi rozehřejte trošku oleje a stejně jako při přípravě palačinek krouživým pohybem po celé ploše pánve rozprostřete těsto. Když na povrchu všechno těsto zatuhne, palačinku otočte a krátce opečte i z druhé strany. Pak ji nakrájejte na nudle široké i dlouhé tak, jak je máte rádi. Jestli preferujete nudle hodně tenké a pravidelné, palačinku srolujte a krájejte srolovanou. Když hotové nudle usmažíte v horkém oleji, z celestýnských nudlí jsou rázem fritátové.

Krok 4: Nudle rozdělte do talířů, zalijte polévkou a posypte nasekanou petrželí. Nudle, které nespotřebujete, nikdy nedávejte přímo do polévky do hrnce – nasákly by všechnu tekutinu a měli byste spoustu rozmočených nudlí a polévku skoro žádnou.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře