Možná máte ještě z loňské sezony zbytek sušených hub. Můžete je využít do tohoto levného a jednoduchého receptu. Sice to není žádná dietka, ale moc si pochutnáte… A jak voní!
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 50 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 zapékací mísu
500 g brambor
2 hrsti sušených hub
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 lžička tymiánu
200 ml smetany
100 g nivy
1 lžička soli
2 lžíce másla
Postup
Krok 1: Nejprve dejte asi na 30 minut namočit houby do vody, aby změkly. Pak je vyndejte, vodu vymačkejte a na pánvi na lžíci másla je společně s nasekanou jarní cibulkou a stroužkem česneku orestuje (asi pět minut na mírném plameni). Takto připravené houby dejte zatím stranou.
Krok 2: Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (není potřeba je předvařovat, krásně změknou při pečení). Připravte si zapékací mísu, vymažte ji zbytkem másla. Tymián a rozmarýn nasekejte a všechny suroviny rozdělte na třetiny.
Krok 3: Na dno zapékací mísy rozložte třetinu plátků brambor. Lehce je osolte, posypejte třetinou nasekaných bylinek. Na bylinky a brambory poklaďte třetinu hub a rozdrobené nivy. Nakonec vše zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát.
Krok 4: Když je navrstveno, zapékací mísu přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté cca na 180 stupňů asi na 40 minut. Po této době by měly být brambory měkké. Poté odstraňte alobal a dopečte tzv. na barvu.