I s nastávajícím jarem je pórek stále ve skvělé kondici a byla by škoda neužít ho, dokud je k dispozici. Tahle úžasná cibulovina se perfektně hodí třeba na zapékání s krémovými omáčkami. Zkusíte to s námi?
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 35 minut
Náročnost nízká
Ingredience pro: 24 cm průměr formy
Na bešamel
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
500 ml mléka
sůl a pepř
mletý muškátový oříšek
Na krutony
4 plátky bílého toastového chleba
2 utřené stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
Na pórek
120 g sýru čedar
4 pórky
tuk na vymazání
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Pórek, respektive jeho bílou a světle zelenou část, nakrájejte na silnější kolečka, celkem by jich mělo být asi 800–900 g. Podle velikosti to odpovídá 4–5 celým pórkům. Sýr nastrouhejte nahrubo.
Krok 2: Připravte bešamel. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku. Když začne růžovět, podlijte ji ideálně horkým mlékem – čím studenější mléko bude, tím víc to bude ze začátku prskat. Jíšku do mléka důkladně rozmíchejte, aby byl vzniklý bešamel krásně hladký a krémový. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nechte pár chvil zchladnout.
Krok 3: Toastový chleba nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olivovým olejem a utřeným česnekem. Sýr vmíchejte do lehce zchladlého bešamelu a nakonec promíchejte i s pórkem.
Krok 4: Směs urovnejte do zapékací misky nebo koláčové formy, kterou jste lehce vymazali olejem nebo kouskem másla. Posypte připravenými krutony a dejte na 25 minut zapéct dokřupava do trouby. Podávejte ještě horké.
Zdroj: prozeny.cz