Seznam surovin
cukr moučkový 150 gramů
tuk ztužený (100%) 120 gramů
mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1/2 plechovky (Salko)
kakao 35 gramů
cukr krupice 5 lžic
voda 5 lžic
kokos (strouhaný, na obalení)
olej (na pomaštění)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme karamel. Na pánvi rozpustíme 5 lžic krupicového cukru s 5 lžícemi vody, za stálého míchání zahřejeme a cukr necháme zkaramelizovat. Nalijeme ho na plech vyložený pomaštěným tukem, necháme ztuhnout a pak karamel paličkou rozdrtíme na kousky.
Tuk vložíme do kovové misky, ponoříme ji do horké vodní lázně a tuk necháme rozpustit. Přidáme moučkový cukr a kakao, přilijeme slazené kondenzované mléko a rozdrcený karamel a důkladně promícháme.
Připravenou směs necháme vychladnout a pak ji uložíme na 24 hodin do chladničky, aby ztuhla a dobře se rozležela.
Ze ztuhlé karamelové hmoty oddělujeme lžičkou malé kousky, utvoříme z nich v dlaních kuličky a každou obalíme ve strouhaném kokosu.
Poznámka k receptu
Nasypte strouhaný kokos do mikrotenového sáčku a vložte do něj vždy několik kuliček. Lehkým potřásáním sáčkem se kuličky hezky rovnoměrně kokosem obalí a vám v kuchyni nezůstane nepořádek.
Zdroj: igurmet.cz