Zázvorový sirup

Zázvorový sirup vám pomůže překonat podzimní nachlazení, krásně prohřeje organismus a pohladí na duši. Příprava sirupu je velmi snadná, jeho chuť výtečná a účinky na zdraví neocenitelné. Doporučujeme po malých dávkách užívat celý podzim a zimu.

Ingredience na 30 porcí

350-400 g zázvoru
1,5 l vody
5 citronů, zbavených kůry
1 malá lžička mleté skořice
15 ks hřebíčku
1 badyán
500 g třtinového cukru
250 g kvalitního medu

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

Zázvor dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenoučké plátky. Vložíme do hrnce. Přilijeme vodu, 4 citrony nakrájené na plátky a veškeré koření. Směs uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Hrnec odstavíme a necháme do druhého dne v klidu (nedáváme do chladničky).

Směs scedíme přes cedník a získanou tekutinu znovu přelijeme přes pláténko do čistého hrnce. Přimícháme cukr a po jeho rozpuštění směs vaříme za občasného míchání po dobu 10 minut. Hrnec odstavíme a necháme trochu zchladnout. Přidáme čerstvou šťávu z pátého citronu, med a dobře rozmícháme.

Vlažný sirup přelijeme do čistých a suchých lahví nebo do zavařovací sklenice. Po vychladnutí je uložíme do chladničky.

Do hrníčku dáme 2-3 polévkové lžíce zázvorového sirupu a zalijeme 2-2,5 dl vody svařené na 70 °C. Můžeme přidat plátek citronu. Čaj je sladký a výborný.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře