Zdravá čočková sekaná s ořechy a zeleninou

Sekaná bez masa sice žádného milovníka vepřového nenaláká, ale zdravá čočková sekaná se spoustou zeleniny, ovesných vloček a semínek má rozhodně co nabídnout všem ostatním, co po svátcích rádi trochu odlehčí.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 5 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 srnčí hřbet

Na sekanou

1.5 hrnku hnědé čočky
2 bobkové listy
sůl a pepř
1.5 hrnku ořechů a semínek
3 velké cibule
3 mrkve
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 hrnek jemných ovesných vloček
1 velký rajčatový protlak
1 lžíce uzené papriky
2 lžíce majoránky
4 lžíce lněných semínek
3 lžíce plnotučné hořčice
2 hrsti hladkolisté petržele

Na glazuru

3 lžíce ostrého kečupu
2 lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce hnědého přírodního cukru

Postup

Krok 1: Na odměření používám hrnek o objemu 250 ml. Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka. Čas vaření si zkrátíte, když ji den předem namočíte.

Krok 2: K uvařené čočce vmíchejte vločky (pro bezlepkovou verzi kupte ty opravdu bez lepku) a lněné semínko (nejlépe drcené) a nechte trochu vychladnout. Pokud jíte vejce, nebojte se 1 až 2 v této fázi také přidat.

Krok 3: Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky, velké mrkve nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nasucho opražte směs semínek a ořechů, já jsem dala slunečnici, tykev, vlašáky a lískové. Opraženou směs přidejte k čočce.

Krok 4: Ve stejné pánvi teď na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhané mrkve, osolte a opečte doměkka. Vmíchejte nasekaný česnek, protlak, papriku, majoránku a hořčici a dost opepřete.

Krok 5: Obě směsi smíchejte a přidejte nasekanou petržel. Formu na srnčí hřbet vyložte pečicím papírem, směs do ní přendejte a uhlaďte.

Krok 6: Smíchejte kečup, cukr (hodí se i med nebo javorový sirup) a worcester (ten zase můžete vyměnit za balzamiko) a touto směsí potřete sekanou. Dejte péct na asi 50 minut při 180 °C.

Krok 7: Nechte alespoň 20 minut vychladnout, aby se sekaná lépe krájela, a podávejte. Skvělá je samotná, v chlebu nebo s bramborovou kaší.

Tip: Příště sekanou ochuťte jinými bylinkami (oregano, rozmarýn či bazalka), sušenými rajčaty, lahůdkovým droždím, sušenými brusinkami nebo nastavte restovanými houbami. Přidat můžete také omáčku z kořenové zeleniny à la svíčková.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře