Zdravý čokoládový fitness dort „Čokoholik“

image_pdfimage_print

Výborný, jednoduchý a zdravý čokoládový fitness dort „Čokoholik“ bez vajec a mouky s avokádovo-kakaovým krémem. Je jemný, krémový a hlavně čokoládový! Určitě si na něm pochutnají všichni čokoholici 😉

Kdo by to tušil, že ze surovin jako je mrkev, avokádo, ovesné vločky a banány může vzniknout takový chutný dort, že? Nuže, přesvědčte se na vlastní kůži, tento fit dort totiž stojí za vyzkoušení. A věřím, že jej nebudete dělat poprvé a naposledy. Dort obsahuje díky přidanému avokádu a banánům množství draslíku, vlákniny a je také skvělým zdrojem zdravých tuků. Tento dort je dokonce vhodný i pro vegany, neobsahuje totiž žádné vejce ani mléčné produkty. Mrkev použijte v receptu syrovou a jablečné pyré můžete v případě potřeby nahradit dětskou výživou.

Dokonalá zdravá čokoládová poleva z avokáda dodává dortu finální šmrnc a ve spojení s banány či jahodami je přímo návyková. Pokud máte tedy chuť na zdravý a nutričně hodnotný čokoládový dezert, dále už hledat nemusíte. Pro nás je toto ten nejlepší zdravý čokoládový dort, určitě tento recept vyzkoušejte i vy.

Ingredience

180 g mrkve
3 velké zralé banány
1/4 hrnku jablečného pyré
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
1 hrnek vody
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek kokosového nebo třtinového cukru (případně 1,5 hrnku xylitolu nebo dextrózy) (doporučuji tento)
3/4 hrnku kakaa
1 ČL vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
špetka mořské soli
2 ČL kypřicího prášku (lze i sodu)

Na krém:

2 zralá avokáda
1/2 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku kakaa
1 ČL vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk (volitelné)

Na náplň:

banán, jahody (nebo jiné ovoce)

Postup

Banány a mrkev rozmixujeme na pyré.
Ovesné vločky rozmixujeme dohladka nebo rozemeleme na mouku.
V misce smícháme pyré s ostatními tekutými ingrediencemi a poté do nich přimícháme i všechny zbylé suroviny.
Těsto zamícháme a vylijeme do olejem vystříkané (olej ve spreji) nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (průměr zhruba 25 cm).
Dort pečeme 40 minut na 180 °C.
Po dopečení dort necháme vychladnout a podélně rozřízneme.
Jelikož dort je uvnitř vláčný, krájíme opatrně.
Krém připravíme rozmixováním všech surovin dohladka.
Část krému rozetřeme na vnitřní stranu rozříznuté poloviny dortu, poklademe zvoleným ovocem a přikryjeme druhou půlkou.
Zbylý krém rozetřeme po bocích a na horní plochu dortu.
Dort chutná nejlépe, když ho necháte přes noc ztuhnout v ledničce.

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *