Zdravý hrnkový dort Red Velvet z řepy

Že vás honí mlsná, ale stále se držíte svého novoročního předsevzetí jíst zdravě? Pak pro vás máme řešení v podobě zdravého red velvet dortu. Těsto obsahuje řepu a olivový olej a krém je odlehčený ricottou. Zní to velmi lákavě, co myslíte?

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 formu na biskupský chlebíček

Těsto:

1.5 hrnku celozrnné špaldové mouky
1 vařená červená řepa
1/2 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku mléka
2 vejce
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička vinného octa
1 špetka soli
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Krém:

1 kelímek ricotty
1 kelímek smetany ke šlehání 30%
1 lžíce cukru moučka

Na vymazání:

máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup

Krok 1: Předvařenou červenou řepu rozmixujte (vařené řepy se dají koupit, nebo si ji uvařte doma).

Krok 2: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a kakaem. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků.

Krok 3: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s olejem a přidejte řepové pyré, mléko a ocet.
Krok 4: Žloutkovou směs smíchejte se sypkou směsí a na závěr opatrně vmíchejte sníh.

Krok 5: Směs na těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dort red velvet pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut. Po upečení nechte dort vychladnout.

Krok 6: Ze smetany vyšlehejte šlehačku, kterou opatrně smíchejte s ricottou (ricottu můžeme předtím dosladit cukrem). Tímto krémem promažte rozkrojený a vychladlý dort.

4 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře