Zdravý jáhlový nákyp se sušenými švestkami a bez lepku

Jahelník patří mezi klasické české moučníky a sladká jídla, na které se ale bohužel často zapomíná. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a jako bonus je vhodný i pro celiaky a malé děti: jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Přidejte sušené ovoce a zdravý moučník je na světě.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

100 g jáhel
370 ml vody
1/2 lžičky soli
2 vejce
2 lžíce cukru krupice
1 lžička mleté skořice
1 hrst sekaných ořechů
1 hrst slunečnicových semínek
1 hrst sušených brusinek
100 g sušených švestek
máslo na vymazání

Postup

Krok 1: Řada lidí se jáhel bojí, že budou hořké, ale není k tomu důvod. Jáhly (100 g odpovídá asi polovině 200ml hrnku) nasypejte do cedníku a pořádně je propláchněte vroucí vodou – tak se zbavíte obávané hořkosti.

Krok 2: Spařené jáhly nasypejte do rendlíku, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Počítejte s tím, že během vaření dost nabydou a je potřeba je míchat, takže rendlík zvolte o něco větší. Vařte je asi 20 minut doměkka, až vznikne hustá kaše a všechna voda se vstřebá. Nechte vychladnout.

Krok 3: Troubu zapněte na 160 °C. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, lépe to jde se špetkou soli. Jáhly dejte do mísy, přidejte žloutky, cukr, skořici, ořechy, semínka a brusinky a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Krok 4: Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a těsto do něj přendejte. Navrch zamáčkněte pokrájené sušené švestky – a rozhodně jimi nešetřete. Vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Hotový jahelník je hezky pevný a na povrchu zlatavý.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře