Seznam surovin
lilek 3 kusy (velký)
mouka pšeničná hladká 200 gramů
rajčata 1 kilogram
sýr Čedar 200 gramů
vejce 8 kusů
olej olivový (na opečení)
máslo (na vymazání formy)
sůl 1,5 lžičky
pepř (čerstvě mletý)
bazalka (čerstvá k podávání)
Postup přípravy
1. Lilky oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Mouku přesypte do hlubokého talíře a smíchejte s 1 lžičkou soli. Lilky v mouce obalte a opečte na rozpáleném oleji. Pak je odložte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
2. Rajčata také nakrájejte na půlcentimetrové plátky, sýr nastrouhejte nahrubo. Zapékací misku vymažte máslem a vrstvěte do ní lilky, rajčata a sýr, dokud připravené suroviny nespotřebujete. Poslední vrstvu by měly tvořit lilky.
3. V misce rozšlehejte vejce se zbylou solí a pepřem a přelejte je přes lilky tak, aby protekla všemi vrstvami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 45 minut. Podávejte ozdobené bazalkou.
Poznámka k receptu
Dagmar miluje tradiční musaku i tuhle zjednodušenou zeleninovou verzi. Nakonec přiznává, že jí v hloubi duše dává přednost, je totiž skvělá i další den, když se v ní rozleží chutě.