Zeleninová polévka s chlebovými krutony

V téhle polévce snadno zužitkujete kdejakou zbylou zeleninu, která na vás vykoukne ze dna lednice 🙂 Základem je ovšem nastrouhaná mrkev orestovaná na másle, díky tomu se krásně rozvoní a polévce dodá výrazné aroma i barvu.

4–6 porce
do 30 minut

Suroviny (4–6 porce)

máslo nebo ghí 1 lžíce
cibule 1 ks
česnek 1 velký stroužek
pórek, světlá část 1 hrst
velká mrkev 1 ks
vývar nebo voda 1,5 litru
brambory 2 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
muškátový květ 1 velká špetka
sušený tymián 1 lžička
bobkový list 2 ks
cuketa 1/2 ks
růžičkové kapustičky 10 ks
mražený hrášek 1 hrst
hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

Krutony:

starší chleba, nejlépe kváskový 4 krajíce
sůl
sušený tymián 1 lžička
olivový olej 4 lžíce

Postup

Na másle nebo ghíčku orestujte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný pórek a česnek. Po pár minutách přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujte, až se rozvoní a pustí barvu. Zalijte horkou vodou nebo vývarem a přidejte na malé kostičky nakrájené brambory. Osolte a dochuťte pepřem, muškátovým květem a promnutým tymiánem. Přihoďte bobkové listy a vařte 7 minut.

Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a přepůlené kapustičky. Vařte ještě 5 minut, na poslední minutu přihoďte mražený hrášek a nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželí.

Mezitím nakrájejte krajíce chleba na kostičky (1,5–2 cm). Pekáček vyložte pečicím papírem, vsypte na něj nakrájený chleba, osolte, zasypte promnutým tymiánem a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte a pekáček dejte do vyhřáté horkovzdušné trouby na 200 stupňů a pečte asi 10 minut, až budou krutony dozlatova opečené a křupavé. V půlce pečení je promíchejte, aby se opekly ze všech stran.

TIP:

Zeleninu můžete volně obměňovat, důležitá je ta mrkev, kvůli chuti, vůni i barvě, ale pak už si můžete trošku hrát. Zkuste třeba kadeřávek, kapustu, batáty, hlívu…

Chlebové krutony jsou skvělý způsob, jak zpracovat starší chléb. Křupavé kostičky jsou skvělé nejen do polévek, ale i do salátů, nebo jen tak na zobání…

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře