Zeleninové a bramborové špízy na rozmarýnu

Špízy nabízejí nesčíselně možností obměn. Ochutit maso a zeleninu můžete nejen marinádou, ale také tím, na co je napíchnete… Zkuste třeba rozmarýnové větvičky!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ namáčení: 30 minut, + vaření: 15 minut
Grilování 0:15

Ingredience

6 silných snítek rozmarýnu (aspoň 25cm dlouhých) nebo špejle
8 (cca 200–250g) drobných cibulek (malých šalotek, cipollini, přerostlých jarních…)
1 lžíce panenského olivového oleje + na potírání
1–2 lžíce zlatých rozinek, propláchnutých
125ml suchého bílého vína (Sauvignon Blanc)
60 ml bílého balzamikového octa
1–2 lžíce krupicového cukru
1 malý bobkový list
hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
8 (celkem cca 350 g) drobných brambor
cca 125 g pancetty či libové slaniny, na tenké plátky
250 g žlutých třešňových rajčátek

Příprava jídla

1 Snítky rozmarýnu očistěte tak, aby na nich zbyly jen rovné hlavní stonky s lístky. Otrhané lístky nasekejte a odměřte z nich 1 lžíci (zbytek uschovejte pro jiné použití). Namočte je na 30 minut do studené vody.

2 Mezitím rozpulte, oloupejte a na tenká kolečka nakrájejte 2 cibulky. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a nakrájené cibulky na něm opékejte zčásti dozlatova, asi 10 minut. Odstavte. Vmíchejte rozinky, víno, ocet, cukr, nasekaný rozmarýn, bobkový list, 1/2 lžičky soli a 2–3 špetky pepře. Přiveďte k varu na středním až silném ohni a za občasného míchání vařte, až směs zesirupovatí, asi 15 minut.

3 Brambory dejte do hrnce, zalijte asi 2,5cm nad vodou a osolte. Přiveďte k varu a pak 5 minut vařte. Přidejte zbývající cibulky a dále vařte, až brambory změknou tak, že půjdou propíchnout nožem (asi 2–3 minuty). Sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Brambory obalte plátky slaniny. Brambory, cibulky i rajčátka napíchejte každé zvlášť na špízy z rozmarýnu či na špejle.

5 Rošt potřete olejem, opékejte za občasného obracení 10–15 minut, aby slanina zkřupavěla a zelenina (rajčátkům nejspíš bude stačit 5 minut) se opekla místy dočerna. Podávejte s cibulovo-rozinkovou omáčkou nebo s dipem (viz níže).

DIP S PEČENÝM ČESNEKEM

Odřízněte vršky 3 palic česneku a pokapejte je olivovým olejem. Osolte a opepřete. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180°C asi hodinu. Nechte vychladnout a pak jednotlivé stroužky vymačkejte ze slupek. Promíchejte s 250g zakysané smetany, hrstí nasekané bazalky, 2 lžícemi olivového oleje, lžící nasekaných piniových oříšků a lžící parmazánu. Osolte a podávejte.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře