Na 4 porce potřebujete:
2 lžíce rostlinného oleje,
2 hrnky rýže basmati,
4 hrnky vody,
2 velká rajčata,
50 g čerstvého hrášku,
2 středně velké mrkve,
5 ks bobkového listu,
3 ks kardamomu,
1 celou skořici,
5 ks hřebíčku,
koření garam masala,
kurkumu,
2 lžičky soli,
hrst kešu ořechů.
Na omáčku:
4 stroužky česneku,
malý kousek zázvoru v celku,
hrst mátových lístků,
hrst lístků koriandru,
3 rajčata,
2 středně pálivé chilli papričky,
1 hrnek vody
Postup:
Nejprve si připravte omáčku. Do mixéru vložte česnek, zázvor, lístky máty a koriandru, rajčata, chilli papričky, hrnek vody a vše rozmixujte.
Na pánvi rozpalte olej a osmahněte v něm bobkový list, kardamom, rozlomenou skořici, hřebíček. Ke koření přidejte rozmixovanou omáčku a promíchejte. Postupně k omáčce přidejte nakrájená rajčata, mrkev a hrášek, propláchnutou rýži, vodu, koření garam masala, kurkumu a sůl. Vše dobře promíchejte, ochutnejte, případně ještě dochuťte. Pokud používáte tlakový hrnec, nechte vařit 5–10 minut. V normálním hrnci vařte o asi 10–15 minut déle.
Po dovaření musí být všechna zelenina a rýže měkká, nechte odležet, poté ještě jednou promíchejte. Na suché pánvičce opražte kešu ořechy a posypte jimi rýži, můžete podávat.
Tip: Pokud máte rádi kokos, můžete do omáčky přidat také čerstvý nebo strouhaný kokos. Do zeleninového Biryani můžete použít zeleninu dle libosti, například brambory, lilek, cuketu a podobně.
Zdroj: prozeny.cz