Zeleninové koule s voňavou rajčatovou omáčkou

Vánoční svátky jsou za dveřmi a vůně perníku k nim neodmyslitelně patří. Nemusí však jít pouze o perníkové cukroví. Připravte výbornou rajčatovou omáčku s vůní perníkového koření a jako přílohu zvolte zdravé zeleninové koule.

Ingredience pro: 4 porce

Zeleninové koule

2 mrkve
2 petržele
800 g sterilované cizrny
4 stroužky česneku
1 citron
2 lžičky římského kmínu
1 hrst petržele
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Rajčatová omáčka

2 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
4 bobkové listy
8 kuliček celého nového koření
12 kuliček celého černého pepře
140 g rajčatového protlaku
500 g loupaných rajčat
20 g perníku na strouhání
sůl
1 lžička perníkového koření
1 lžíce třtinového cukru

Postup

Krok 1: Cizrnu slijte a dejte do mixéru. Přidejte česnek, šťávu z citronu, římský kmín, petrželku, sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s nahrubo nastrouhanou petrželí a mrkví.

Krok 2: Tvarujte kuličky stejné velikosti a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut – podle velikosti kuliček.

Krok 3: Pokrájenou cibuli osmahněte na rozehřátém oleji dozlatova. Přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Nechte rozvonět a zaprašte strouhaným perníkem. Přidejte rajský protlak a loupaná rajčata, lehce osolte a asi 30 minut povařte. V případě potřeby přilijte trošku vody.

Krok 4: Hotovou omáčku přeceďte přes síto. Přidejte perníkové koření a oslaďte cukrem. Podle potřeby přidejte trochu strouhaného perníku a ještě chvilku provařte.

Krok 5: Hotové zeleninové kuličky podávejte přelité voňavou rajčatovou omáčkou a posypané čerstvou petrželkou.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 1 hodina
Náročnost střední
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře