Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Lasagne stojí na pomyslném žebříčku kalorických bomb téměř navrchu, ale když na ně půjdete chytře, vůbec nemusejí být taková energetická darda. Dneska si je uděláme bez masa a bešamelu, zato s extra porcí zeleniny a lehkého cottage sýru. Otestováno i na masožravcích, chutnají všem!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 6 porcí

Na zeleninu

1 cibule
1 paprika
3 mrkve
1 cuketa
4 stroužky česneku
2 plechovky krájených loupaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžička oregana

Na sýrovou vrstvu

3 kelímky cottage sýru
125 g baby špenátu
1 hrst parmezánu
2 vejce
1 hrst čerstvé bazalky

Dále

150 g těstovin na lasagne
2 mozzarelly
sůl a pepř
tuk na vymazání

Postup

Krok 1: Velkou cibuli a 3 střední mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.

Krok 2: Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).

Krok 3: Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.

Krok 4: Cottage sýr nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný parmezán, vejce, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky a osolte a opepřete.

Krok 5: Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.

Krok 6: Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.

Tip: Pokud lasagne chystáte pro návštěvu, klidně je připravte den předem a pak už jen upečte, budete tak mít odpoledne bez stresu a nádobí.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře