Zeleninové lasagne

Lasagne stojí na pomyslném žebříčku kalorických bomb téměř navrchu, ale když na ně půjdete chytře, vůbec nemusejí být taková energetická darda. Dneska si je uděláme bez masa a bešamelu, zato s extra porcí zeleniny a lehkého cottage sýru. Otestováno i na masožravcích, chutnají všem!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 6 porcí

Na zeleninu

1 cibule
1 paprika
3 mrkve
1 cuketa
4 stroužky česneku
2 plechovky krájených loupaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžička oregana

Na sýrovou vrstvu

3 kelímky cottage sýru
125 g baby špenátu
1 hrst parmezánu
2 vejce
1 hrst čerstvé bazalky

Dále

150 g těstovin na lasagne
2 mozzarelly
sůl a pepř
tuk na vymazání

Postup

Krok 1: Velkou cibuli a 3 střední mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.

Krok 2: Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).

Krok 3: Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.

Krok 4: Cottage sýr nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný parmezán, vejce, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky a osolte a opepřete.

Krok 5: Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.

Krok 6: Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.

Tip: Pokud lasagne chystáte pro návštěvu, klidně je připravte den předem a pak už jen upečte, budete tak mít odpoledne bez stresu a nádobí.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře