Zelňačka z Pacovska

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Snadný
Doba přípravy: 45 min.
Porce: 4

Seznam surovin

zelí kysané 400 gramů
brambory 400 gramů (syrové, oloupané)
vývar 5 decilitrů
sádlo 110 gramů
cibule 3 kusy
mléko 2 decilitry
smetana na šlehání 1 decilitr
mouka pšeničná hladká 40 gramů
kmín 1 lžička
sůl
petržel hladkolistá (nakrájená, na posypání)

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme 50 g sádla a zpěníme na něm jednu drobně nakrájenou cibuli. Přisypeme kmín a mouku a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Pak přidáme nakrájené kysané zelí, polévku necháme zvolna vařit a podle potřeby ji doléváme vodou.

Mezitím dáme vařit překrájené brambory do osolené vody. Zbylé dvě cibule nakrájíme najemno a osmažíme je na zbylém sádle dozlatova. Uvařené měkké brambory scedíme, nasypeme je na osmaženou cibuli, vše rozšťoucháme a podle chuti přisolíme.

Když je zelí v polévce měkké, rozdělíme polévku na talíře a každou porci doplníme kopečkem ušlehané smetany a posypeme petrželkou. Šťouchané brambory podáváme zvlášť, aby si je každý mohl přidat do polévky podle vlastní chuti.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře