Zelten – jihotyrolský ovocný chlebíček

Seznam surovin

fíky 500 gramů (sušené)
rozinky 250 gramů (sultánky)
rozinky 250 gramů (zlaté)
ořechy vlašské 60 gramů
ořechy piniové 120 gramů
mandle 120 gramů (loupané)
pomerančová kůra kandovaná 25 gramů
citronová kůra kandovaná 25 gramů
ořechy lískové 60 gramů
rum 30 mililitrů
med 70 gramů
víno červené 50 mililitrů
pomerančová kůra 1 lžíce (strouhaná)
citronová kůra 1 lžíce (strouhaná)
hřebíček 1 lžička (mletý)
muškátový oříšek 1 lžička (mletý)
nové koření 1 lžička

Na chléb:

voda 200 mililitrů (vlažná)
mouka 100 gramů (pšeničná)
mouka žitná 150 gramů
droždí 25 gramů
sůl
olej 1 lžíce
anýz 1 lžíce

Na ozdobení:

mandle (loupané)
ořechy
třešně (sušené)
med

Postup přípravy

Jemně pokrájíme všechno sušené i kandované ovoce a ořechy. Dáme do mísy srozinkami, citrónovou a pomerančovou kůru a skořením, dobře promícháme a přidáme rum, med a víno. Necháme máčet přes noc.

Druhý den zdroždí uděláme kvásek, přidáme obě mouky, sůl, olej a anýz a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi půl hodiny v teple. Do těsta zamícháme ingredience.

Vypracujeme malé tenké bochánky (cca 2,5 cm), potřeme je sirupem nebo medem, zdobíme kandovaným ovocem a mandlemi a pečeme na 160°C cca. 45 min. Vprůběhu pečení bochánky občas potřeme sirupem.

Necháme vychladnout a uchováváme na chladném místě, aby chlebíčky pěkně zvláčněly.

Poznámka k receptu

Rozpis na ovocnou směs je přibližný. Můžete nahradit jinými druhy, jen by měl být dodržen přibližný poměr ovoce/ořechy.

Zdroj: igourmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře