Žemlovka z croissantů

Luxusní snídaně i efektní dezert – s touhle žemlovkou zkrátka vždycky uděláte dojem! A je to skvělý způsob, jak zužitovat croissanty, které jste nestihli sníst.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ odležení
Pečení 0:45

Ingredience

8 velkých croissantů, nejlépe starších máslo na vymazání formy
4 vejce
1/3 hrnku krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
1 a 1/2 hrnku smetany na vaření
1 sklenice džemu z lesního ovoce
čerstvé ovoce k podávání
moučkový cukr na posypání

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

400 g tučného měkkého tvarohu
2–3 lžíce smetany na vaření
2 žloutky nebo 1 lžíce vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
1/2 hrnku moučkového cukru (nebo dle chuti)
1 lžíce citronové šťávy

Příprava jídla

1 Croissanty podélně rozkrojte na 3–4 plátky a ty potom narovnejte do řad do zapékací mísy o rozměrech 25 x 35 cm důkladně vymazané máslem.

2 Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkovou dření a smetanou. Šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.

3 Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte se smetanou, žloutky (nebo vanilkovým pudinkem či škrobem), cukrem a citronovou šťávou dohladka.

4 Pomocí lžíce naneste místy mezi řady croissantových plátků džem. Místa, kde není džem, vyplňte tvarohem (můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček s širší kulatou špičkou). Potom všechno rovnoměrně po částech přelijte vaječnou směsí. Vždy počkejte, až se předchozí dávka vstřebá, a pak pokračujte. Zapékací mísu zabalte do potravinářské fólie a uložte na chvilku do lednice, aby se vaječná směs vstřebala do croissantů (takto si žemlovku můžete připravit i večer na ráno k snídani).

5 Troubu vyhřejte na 180°C. Žemlovku pečte na střední příčce 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Podávejte ji nejlépe teplou, s čerstvým ovocem a poprášenou moučkovým cukrem.

4 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře