Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

Co by to bylo za večírek bez paštiky? Oblíbené pochoutky, kterou můžete mazat na čerstvé pečivo nebo jíst se sýrem či zeleninou. Tahle fantasticky voní po perníkovém koření, takže okamžitě navodí vánoční atmosféru. Ale nenechte se zmást, výborně se hodí pro jakoukoliv příležitost o chladných odpoledních a zimních večerech. Paštiku můžete připravit i jako jedlý dárek pro přátele nebo třeba kolegy z práce – rozdělte ji do malých skleniček a přelijte povrch rozpuštěným máslem nebo sádlem, aby se nekazila. Ozdobte ji čerstvými bylinkami, drceným barevným pepřem, rozinkami, ořechy nebo perníkem.

DO 1 HODINY
10 PORCÍ

SUROVINY (10 PORCÍ)

rozinky 55 g
koňak (nebo sherry či portské víno) 2 lžíce
větší cibule 3 ks
česnek 1–2 stroužky
máslo 250 g
drůbeží játra 330 g
tymián 2 snítky
červené víno 190 ml
perníkové koření 1 lžička
smetana ke šlehání min. 30 % tuku 200 g
čerstvé bylinky podle chuti 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvé pečivo k podávání
brusinková zavařenina k podávání

POSTUP

Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného míchání ji při nízké teplotě nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to zhruba 20–30 minut.

Mezitím očistěte drůbeží játra. Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek a tymián, zvyšte teplotu a restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypte játra a zprudka je opečte.
Opečené maso osolte a zalijte vínem. Teplotu snižte a nechte 10 minut probublávat. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte polovinu másla a nechte ho zcela rozpustit.

Vyjměte stonky tymiánu a směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru typu kutr dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, podle chuti osolte a opepřete, a pokud máte rádi výraznější chutě, přimíchejte ještě trochu perníkového koření.

Zbylé máslo rozehřejte, vymažte jím chlebíčkovou či paštikovou formu, naplňte ji paštikou a potřete rovnoměrně lžící zbylým máslem, aby paštika neosychala. Pokud byste ho na paštiku nalili, propadlo by se do jejího středu. Do másla vložte kousky bylinek a uložte paštiku do lednice. Nechte tuhnout 12–24 hodin.

Před podáváním formu lehce zahřejte a paštiku vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou.

TIP: Pokud nejste fanoušky rozinek, do paštiky vmíchejte sušené brusinky, případně vlašské ořechy.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře