Zimní salát z pečené zeleniny s vepřovou panenkou

Zeleninové saláty jsou doménou zejména teplých letních dní, odepírat si je ale nemusíte ani v zimě, kdy dokážou i dobře prohřát. Připravte si mix oblíbené sezonní zeleniny, přidejte vepřovou panenku a pusťte se do toho.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 porce

Na salát

1 červená řepa
6 malých brambor
4 růžičkové kapusty
3 čerstvé žampiony
1 jarní cibulka

Na panenku

300 g vepřové panenky
sůl a pepř
rostlinný olej

Na zálivku

75 ml olivového oleje
sůl a pepř
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 utřený stroužek česneku

Postup

Krok 1: Výhoda tohoto receptu je, že na sebe časově všechno hezky navazuje, nic se nemusí chystat dopředu a příprava pěkně plyne. Troubu zapněte na 200 °C a smíchejte suroviny na zálivku. Řepu oškrabejte, nakrájejte na kousky a smíchejte s trochou zálivky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Řepě změknutí trvá asi 45–50 minut, mezitím budete postupně přidávat další suroviny.

Krok 2: Jako druhé na řadu přijdou malé brambory – pokud nejsou zase až tak malé, rozpulte je. Omyjte je, ale neloupejte, také je smíchejte s trochou zálivky, přidejte k řepě a pečte. Bramborám stačí k změknutí asi 35 minut.

Krok 3: Asi 15 minut před koncem přidejte do trouby rozpůlené a se zálivkou promíchané kapustičky, žampiony a nakonec i na kolečka pokrájenou jarní cibulku.

Krok 4: Když dáte péct poslední várku zeleniny, pusťte se do masa. Osolte ho, opepřete a zprudka ze všech stran opečte na pánvi na troše oleje. Opečenou panenku přikryjte alobalem a vložte na pět minut odpočinout do vyhřáté trouby.

Krok 5: Zeleninu rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájenou panenku a můžete podávat.

Tip: Salát lze doplnit i česnekovým dipem nebo domácí majonézou.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře