Žitné vafle s whiskey

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:30

Ingredience

200 g hladké mouky
75 g celozrnné žitné mouky
50 g kakaa holandského typu + navíc k podávání
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
3 vejce, žloutky a bílky oddělené
50 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
450 ml mléka
100 g másla, rozpuštěného
nahrubo nasekané pekanové ořechy k podávání

NA OMÁČKU

150 g krupicového cukru
10 g másla
špetka vločkové soli
125 g smetany ke šlehání
3 lžíce whiskey (nebo jiného alkoholu podle chuti, např. bourbonu)
2 lžičky vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Na vafle dejte do mísy obě mouky, kakao, kypřicí prášek, sůl a vše promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílky a poté do nich zašlehejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh. Do mísy s moučnou směsí přidejte žloutky rozmíchané v mléce s vanilkou a rozpuštěným máslem a vymíchejte hladké těstíčko. Po částech do něj jemně vmíchejte ušlehaný sníh. Ze vzniklého těsta postupně ve vaflovači připravte vafle – vždy vlijte tolik směsi, aby vyplnila celý prostor na vafli (množství záleží na velikosti a tvaru forem).

2 Na omáčku dejte do středního rendlíku cukr a nechte jej na mírném plameni za častého míchání zkaramelizovat dozlatova (pozor, ať karamel nespálíte!). Přidejte máslo, sůl, smetanu a promíchejte. Vmíchejte alkohol, vanilkový extrakt a krátce, minutu dvě, všechno provařte. Odstavte a přelijte do servírovací nádoby.

3 Vafle podávejte přelité omáčkou a sypané kakaem a pekanovými ořechy.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře