Žitný sodový chléb

Na chleba není třeba žádný čas na kynutí a je spousta skvělých možností, jak ho využít.

Ingredience

250 g celozrnné mouky
100 g žitné mouky
50 g ovesných vloček
1 lžička sody bikarbony
1 velké vejce
300 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
1 lžička soli

Postup:

1. Troubu předehřejte na 190 stupňů C.

2. Oba druhy mouky, vločky, sodu a 1 zarovnanou lžičku mořské soli dejte do mísy a promíchejte.

3. V jiné míse prošlehejte vejce s podmáslím nebo jogurtem a vidličkou je vmíchejte do moučné směsi. Jamile se těsto začne spojovat, pomoučněnýma rukama ho prohněťte a spojte.

4. Těsto vytvarujte jakou kouli a položte ji na moukou lehce poprášený plech. Povrch bochníčku také poprašte moukou. Rukama zplošte na bochníček zhruba 3 cm vysoký. Nožem na povrchu nakrojte kříže nebo hvězdy asi půl cm hluboké.

5. Pečte ve středu trouby 40 až 45 minut, až se vytvoří pevná kůrka a chléb bude po poklepu na spodní straně znít dutě.

6. Přesuňte ho na drátěnou mřížku a podávejte ještě lehce teplý.

Recept přidal: Tom
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře