Do vína či alkoholu nakládali mniši, jeptišky i babky kořenářky léčivé byliny, aby zázračnými kapkami a tinkturami ulevili od bolesti těla i duše. Účinky jednotlivých bylin najdete v herbáři, kombinujte je podle potřeby. Tento likér zklidňuje, přichystá hezké sny i zbystří mysl. Levandule a květy divizny likér zjemňují. Použít můžete až třetinu váhy sušených bylin.
DO 30 MINUT 1 LITR PORCE
SUROVINY (1 LITR PORCE)
mateřídouška, yzop, saturejka, dobromysl, rozmarýn po 30 g
květy levandule, šalvěje, divizny, měsíčku po 30 g
ovocná pálenka (40–42%) 400 ml
sladké bílé víno 400 ml
med 400 g
POSTUP
Byliny a květy omyjte, nechte oschnout a přelijte pálenkou. Nechte 1 den odstát.
Výluh sceďte a byliny vylisujte.
Víno zahřejte na 40 °C. Rozmíchejte v něm med a přilijte scezenou pálenku. Zavíčkujte a nechte 6 týdnů odstát na světlém (slunném) místě.
Přefiltrujte přes jemnou tkaninu, nalijte do láhve a zavíčkujte. Likér můžete pít hned, ale teprve po 6 měsících zrání chutná opravdu skvěle. Protože obsahuje tolik bylin a vysoké procento alkoholu, vydrží uskladněný až 5 let.