Zklidňující likér z mateřídoušky a dalších bylin

Do vína či alkoholu nakládali mniši, jeptišky i babky kořenářky léčivé byliny, aby zázračnými kapkami a tinkturami ulevili od bolesti těla i duše. Účinky jednotlivých bylin najdete v herbáři, kombinujte je podle potřeby. Tento likér zklidňuje, přichystá hezké sny i zbystří mysl. Levandule a květy divizny likér zjemňují. Použít můžete až třetinu váhy sušených bylin.

DO 30 MINUT
1 LITR PORCE

SUROVINY (1 LITR PORCE)

mateřídouška, yzop, saturejka, dobromysl, rozmarýn po 30 g
květy levandule, šalvěje, divizny, měsíčku po 30 g
ovocná pálenka (40–42%) 400 ml
sladké bílé víno 400 ml
med 400 g

POSTUP

Byliny a květy omyjte, nechte oschnout a přelijte pálenkou. Nechte 1 den odstát.
Výluh sceďte a byliny vylisujte.

Víno zahřejte na 40 °C. Rozmíchejte v něm med a přilijte scezenou pálenku. Zavíčkujte a nechte 6 týdnů odstát na světlém (slunném) místě.

Přefiltrujte přes jemnou tkaninu, nalijte do láhve a zavíčkujte. Likér můžete pít hned, ale teprve po 6 měsících zrání chutná opravdu skvěle. Protože obsahuje tolik bylin a vysoké procento alkoholu, vydrží uskladněný až 5 let.

TIP: Sepište si, jakou kombinaci bylin jste použili a v jakém poměru, ať můžete likér zopakovat, kdykoliv na něj dostanete chuť.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře