Žloutkové řezy s rumovo-citronovou polevou

Asi si říkáte, že na spojení listového těsta, pudinkového krému a rumové polevy není nic zvláštního. Myslela jsem si to samé, dokud jsem neochutnala – v tu chvíli jsem musela dát za pravdu rčení, že v jednoduchosti je krása. Jen nezapomeňte přidat výrazný džem, vanilku a alespoň dva žloutky…

Ingredience pro: 12 řezů

Na řezy

275 g vyváleného listového těsta
400 ml mléka
40 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
50 g másla
3 lžíce rybízové marmelády
1 sáček vanilkového pudinkového prášku

Na polevu

50 g cukru moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička rumu

Postup

Krok 1: Pudink připravte dle návodu na obalu: dejte vařit 2/3 mléka a oba cukry. Ve zbylém mléce rozšlehejte jak pudinkový prášek, tak žloutky, přilijte k vroucímu mléku a za stálého míchání povařte do zhoustnutí.

Krok 2: Na povrch pudinku přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu – nevytvoří se tak škraloup. Pudink pak metličkou nebo šlehačem pořádně prošlehejte, aby v něm nebyly hrudky, a vmíchejte změklé máslo.

Krok 3: Plát listového těsta rozbalte, i s papírem rozstřihněte vejpůl, pořádně propíchejte vidličkou a obě části při 200 °C upečte dozlatova. Trvá to asi 15 minut. Nechte vychladnout.

Krok 4: Džem (nejlepší je výrazný a lehce nakyslý, třeba rybízový nebo višňový) rozehřejte v rendlíku nebo mikrovlnce a potřete jím nerovnou stranu jednoho plátu. Druhý plát položte nerovnou stranou dolů, navrch natřete pudinkovým krémem a přiklopte plátem s džemem (namazanou stranou dovnitř). Zatižte prkénkem a třeba sáčkem mouky a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice zatuhnout.

Krok 5: Smíchejte cukr s citronovou šťávou a rumem a vzniklou polevu natřete na řezy. Pro hladší konzistenci ji můžete krátce zahřát, jen počítejte s tím, že pak rychleji tuhne. Dejte opět do chladu zatuhnout a poté ostrým nožem krájejte na jednotlivé řezy.

Tip:

Nůž ponořte do horké vody, řezy se vám budou snadněji krájet.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře