Zmrzlina turecká káva

Chuť zmrzliny je přímo úměrná kvalitě kávových zrn, jaká zvolíte. Jinými slovy, nedělejte zmrzlinu z kávy, kterou byste nechtěli pít.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 litr
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ louhování
Mražení a zachlazování 4:00

Ingredience

400 ml mléka
325 ml smetany ke šlehání
180 g krupicového cukru
90 g celých kávových zrn
10 tobolek kardamomu, podrcených
5 žloutků
nasekané blanšírované a nasucho opražené pistácie na posypání

Příprava jídla

1 Do rendlíku nalijte mléko a 125 ml smetany, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Kávová zrna podrťte (dobře to jde v hmoždíři) nebo umelte na velmi hrubo. Do horkého, ale ne vroucího mléka vsypte podrcená kávová zrna a podrcené tobolky kardamomu. Vypněte plamen a přiklopte pokličkou. Nechte louhovat 30–60 minut – podle toho, jak intenzivní chuť kávy a koření chcete. Pak znovu mléčnou směs i se zrnky a kořením zahřejte.

2 Žloutky rozmíchejte, potom do nich tenkým praménkem přes cedník přilévejte horkou kávovou směs – tak předejdete sražení žloutků. Jakmile jsou žloutky a mléko spojené, nalijte směs zpět do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte a míchejte, dokud nezhoustne do konzistence řídkého pudinku. Odstavte, přilijte zbylých 200 ml smetany a nechte zcela vychladit.

3 Umíchejte podle návodu ve zmrzlinovači, a buď podávejte hned (zmrzlina bude mít konzistenci jako točená), nebo dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte hotovou směs do mrazuvzdorné nádoby, dejte do mrazáku a během mražení několikrát prošlehejte vidličkou nebo promíchejte ponorným mixérem – rozrušíte tak ledové krystaly a zmrzlina bude hladká. Podávejte s nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Chcete víc Orientu? Zapracujte po umíchání do zmrzliny 100 g nasekané pistáciové chalvy.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře