Dýně je v tomto poháru hned dvakrát! Dýňový olej se stará o krásnou barvu a neobvyklou a velmi návykovou chuť zmrzliny, dýňová semínka zase krásně křupou v karamelových střepech.
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 6–8 osob Doba přípravy: Do 30 minut + chlazení a mražení Vaření 0:10
Ingredience
330 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
špetka soli
6 žloutků
250 ml smetany ke šlehání (33%)
125 ml dýňového oleje
STŘEPY S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
130 g dýňových semínek
velká špetka soli
1/4 lžičky jedlé sody
200 g krupicového cukru
55 g másla
1/8 lžičky citronové šťávy
Příprava jídla
1 Ve středním rendlíku ohřejte mléko, cukr a sůl. V menší misce rozmíchejte žloutky a přilijte k nim opatrně naběračku teplého mléka s cukrem – žloutky se tak natemperují a nesrazí se. Ohřáté žloutky s trochou mléka vraťte ke zbývajícímu mléku do rendlíku a dohromady vařte na mírném plameni a míchejte gumovou stěrkou, až směs začne houstnout a nechává na stěrce souvislou vrstvičku.
2 Do mísy nalijte smetanu, na ni přes jemné sítko vlijte směs z rendlíku a zamíchejte. Metličkou vešlehejte do směsi dýňový olej a dejte zcela vychladit. Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte, přendejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte finálně zatuhnout v mrazáku.
3 V misce promíchejte dýňová semínka, sůl a jedlou sodu. Dejte stranou. Pečicí plech vyložte nepřilnavou podložkou, ideální je ze silikonu. Můžete ale použít i kvalitní pečicí papír.
4 Cukr, máslo a citronovou šťávu dejte spolu s 60 ml vody do rendlíku s těžším dnem. Zesilte oheň a nechte vařit. Než směs dojde varu, jednou nebo dvakrát zamíchejte. Vařte, až cukr začne zlátnout do jantarové barvy – trvá to asi 10 minut.
5 Odstavte a rychle vmíchejte semínka se solí a jedlou sodou. Pozor, semínka budou prskat a mírně pukat. Hned vzápětí rychle vylijte na připravený plech (směs nesmí zchladnout) a rozetřete zahorka gumovou stěrkou. Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě. Zcela vychladlé nalámejte na střepy, ozdobte jimi zmrzlinu a podávejte.